Δασκολιάς Κωνσταντίνος (ΩΡΛ)

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Αμυγδαλεκτομή - Αδενοτομή

Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

Η αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή συχνά γίνονται ταυτόχρονα. Είναι μια διαδικασία, διάρκειας 30 έως 45 λεπτών και διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Τοποθετείτε ένα εργαλείο το οποίο κρατάει το στόμα του ασθενή ανοιχτό. Οι αμυγδαλές αφαιρούνται με τη χρήση coblation, ραδιοσυχνότητες ή εργαλείων. Ο αναισθησιολόγος θα σας ξυπνήσει και θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο ανάρρωσης.

 Οι νοσοκόμες και ο αναισθησιολόγος θα σας παρακολουθούν μέχρι να είστε έτοιμος να πάτε στο δωμάτιό σας. Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 10 έως 12 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση για παρακολούθηση.

Όσον αφορά τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις, χρησιμοποιείται ένας καθρέφτης ή μια κάμερα για να εξεταστεί το πίσω μέρος της μύτης, όπου βρίσκονται οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αφαιρούνται με κρύα εργαλεία ή shaver. Η ανάρρωση από την αδενοτομή διαρκεί 2 -3 ημέρες.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Χρόνος ανάρρωσης: Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται 7 με10 μέρες για να αναρρώσουν από την εγχείρηση. Η επιστροφή στο σχολείο επιτρέπετε μετά από 7 ημέρες. Κάποια παιδιά πιθανόν να αναρρώσουν πιο γρήγορα άλλα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 βδομάδες για πλήρη ανάρρωση. Επίσης ενδείκνυται να μην ταξιδέψουν καθόλου εντός 14 ημερών από την εγχείρηση! Αποφυγή σωματικής άσκησης για 20 ημέρες.

Διατροφή: ΠΡΕΠΕΙ να καταναλώνεται πολλά υγρά – αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ανάρρωση σας ! Για τα παιδιά, δοκιμάστε χυμό, γρανίτες και ζελέ για τα πρώτα γεύματα – εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατανάλωσή τους και ζητήσουν κάτι πιο ουσιαστικό, δώστε του! Δοκιμάστε επίσης γιαούρτι, παγωτό, μακαρόνια με τυρί και χλιαρή σούπα. Όσο πιο σύντομα εσείς/το παιδί σας ξεκινήσετε να τρώτε και να πίνετε, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθει η ανάρρωση.

Πυρετός: Πυρετός έως 37,5 είναι συνηθισμένος για αρκετές μέρες μετά την εγχείρηση. Επικοινωνήστε μαζί μου αν ο πυρετός είναι υψηλότερος των 38,5°C.

Αναπνοή: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να ροχαλίζει ή να αναπνέει από το στόμα μετά την εγχείριση. Αυτό συμβαίνει λόγω οιδήματος στο λάρυγγα από την εγχείρηση. Το ροχαλητό θα πρέπει να υποχωρήσει σε περίπου 5 με 7 ημέρες μετά την εγχείρηση.

Εφελκίδες: Εκεί από όπου αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς θα σχηματιστούν εφελκίδες. Αυτές οι εφελκίδες είναι παχιές, λευκές και επιφέρουν δυσοσμία στην αναπνοή για 10 με 14 μέρες μετά την εγχείρηση. Αυτό δεν είναι μόλυνση! Οι περισσότερες εφελκίδες πέφτουν σαν μικρά κομμάτια 5 με 10 μέρες μετά την εγχείρηση και καταπίνονται.

Αιμορραγία: Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παρουσιαστεί κόκκινο αίμα, με εξαίρεση τις μικρές κηλίδες αίματος από τη μύτη ή στο σάλιο. Αν έχετε τέτοια αιμορραγία, επικοινωνήστε αμέσως μαζί μου ή πάρτε το παιδί σας στις πρώτες βοήθειες. Η πιο συνηθισμένη περίοδος αιμορραγίας είναι 10 με 14 μέρες μετά την επέμβαση.

Πόνος: Σχεδόν όλα τα παιδιά που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή/ αδενοτομή, θα έχουν ήπιο έως έντονο πόνο στο λαιμό μετά την εγχείρηση. Κάποιοι πιθανό να παραπονεθούν για πόνο στα αυτιά (αυτός ο πόνος είναι αντανακλαστικός). Ο πόνος είναι συνήθως ο περισσότερος την 5η μετεγχειρητική ημέρα.

Φαρμακευτική αγωγή: Για τα παιδιά, θα δώσω συνταγή για αντιβίωση και παυσίπονα όπως depon , ponstan . Για ενήλικες, συνήθως δίνω παρακεταμόλη μαζί με κωδεΐνη. Να παίρνετε τα φάρμακα αυτά με πρόγραμμα (κάθε 4 με 6 ώρες) για τις πρώτες 6 με 7 ημέρες. Προλάβετε τον πόνο, μην περιμένετε τον πόνο να έρθει για να πάρετε τα φάρμακα, θα ταλαιπωρείστε και μπορεί να αφυδατωθείτε. Τα αντιβιοτικά δίνονται για να βοηθήσουν τη φλεγμονή. Τα στεροειδή που πιθανόν να πάρετε είναι για το οίδημα ή/και για τον πόνο.


Πότε πρέπει να τηλεφωνήσετε στο γιατρό

  • Αν έχετε αιμορραγία.
  • Αν έχετε επίμονο πόνο που δεν ανακουφίζεται από τα παυσίπονα.
  • Πυρετό που ανεβαίνει πάνω από τους 38,5°C, μετρώντας τον από το στόμα.
  • Αν έχετε ναυτία / έμετο για περισσότερο από 4 ώρες μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο.

 

Διαβάστηκε 9607 φορές
Δασκολιάς Κωνσταντίνος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Βιογραφικό

Google

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Διάφραγμα - Fess - Ρινοπλαστική »

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωνσταντίνος Ι. Δασκολιάς.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ιδιωτικό Ιατρείο
Σαρανταπόρου 59 – Περιστέρι.

  • Τηλέφωνο: 210-5731641
  • Κινητό: 6945 548103

Επικοινωνία - Χάρτης

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εγχειρήσεις Μετεγχειρητικές Οδηγίες Αμυγδαλεκτομή - Αδενοτομή