Δασκολιάς Κωνσταντίνος (ΩΡΛ)

Άρθρα

Το τραγούδι νικά το ροχαλητό

Λονδίνο

Μερικές φωνητικές ασκήσεις την ημέρα, το ροχαλητό κάνουν πέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ.

Η μελέτη των ειδικών ξεκίνησε μετά από τη διαπίστωση μιας δασκάλας φωνητικής ότι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα χρόνιου ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Συγκεκριμένα, η δασκάλα φωνητικής Άλις Ότζει σχεδίασε ένα σετ ασκήσεων με επίκεντρο τις μυϊκές ομάδες του λαιμού (φάρυγγα και λάρυγγα) με σκοπό να βοηθήσει έναν φίλο να απαλλαγεί από την ταλαιπωρία του ροχαλητού. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα παρακίνησαν λοιπόν τους ερευνητές στο να μελετήσουν πώς ακριβώς το τραγούδι μπορεί να σταματήσει το ροχαλητό.

Ροχαλίζοντας για την έρευνα

Στο πλαίσιο της θορυβώδους μελέτης έλαβαν μέρος συνολικά 60 άτομα που ροχάλιζαν στον ύπνο τους. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φωνητικών ασκήσεων διάρκειας μερικών λεπτών, για ένα διάστημα τριών μηνών. Οι υπόλοιποι δεν ακολούθησαν κάποια θεραπεία για την περίπτωσή τους

Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ροχαλητό των συμμετεχόντων που εκτελούσαν καθημερινά τις φωνητικές τους ασκήσεις είχε μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων.

«Η Άλις με πληροφόρησε ότι αρκετά άτομα είχαν βιώσει τα οφέλη του προγράμματος φωνητικών ασκήσεων που είχε δημιουργήσει με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάλκολμ Χίλτον. « Έτσι, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια δοκιμή της εν λόγω τεχνικής και ομολογώ ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα» προσθέτει ο ειδικός.

« Όπως είδαμε, η τρίμηνη θεραπεία καθημερινών φωνητικών ασκήσεων μείωνε τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση του ροχαλητού, ενώ βελτίωνε παράλληλα την ποιότητα του ύπνου » τονίζει ο δρ Χίλτον.

« Τα αποτελέσματα αυτά, ανοίγουν έναν νέο θεραπευτικό δρόμο μακριά από χειρουργικές επεμβάσεις, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί καλά νέα για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Ωστόσο, η θεραπεία φωνητικών ασκήσεων είναι θεμιτό να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές ως προς τις καθημερινές συνήθειες των ασθενών. Για παράδειγμα, τα παραπανίσια κιλά αποτελούν ένα από τα συχνότερα αίτια του ροχαλητού » καταλήγει ο επιστήμονας.

Τα μελωδικά ευρήματα για τα αυτιά των συμβίων όσων ροχαλίζουν, παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο « International Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery».

 

Διαβάστηκε 1533 φορές
Δασκολιάς Κωνσταντίνος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Βιογραφικό

Google

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προφυλάξτε τα αυτιά σας στη θάλασσα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωνσταντίνος Ι. Δασκολιάς.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ιδιωτικό Ιατρείο
Σαρανταπόρου 59 – Περιστέρι.

  • Τηλέφωνο: 210-5731641
  • Κινητό: 6945 548103

Επικοινωνία - Χάρτης

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ - ΑΠΝΟΙΑΣ

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο του τεστ αξιολόγησης ροχαλητού και υπνικής άπνοιας για να λάβετε δωρεάν στο email σας την πιθανή διάγνωση.

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιατρικά Θέματα Άρθρα Το τραγούδι νικά το ροχαλητό