Δασκολιάς Κωνσταντίνος (ΩΡΛ)

Άρθρα

Άρθρα

Άρθρα

Μάθετε τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τις ωτίτιδες του χειμώνα, που τείνουν να γίνουν πιο σοβαρές από εκείνες του καλοκαιριού και «προτιμούν» τα παιδιά και ευάλωτες κατηγορίες ενηλίκων.

Νιώθετε μια ενόχληση στο αυτί, εκείνον το χαρακτηριστικό οξύ πόνο που μοιάζει σαν να σας «τρυπά» το κεφάλι, δεν ακούτε καλά; Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε ωτίτιδα. Συνήθως, οι φλεγμονές των αυτιών αντιμετωπίζονται εύκολα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού και δεν υιοθετούνται τα... γιατροσόφια της γιαγιάς. Το σωστό είναι, όταν διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, να απευθύνεστε σε έναν ειδικό, ώστε να κάνει τη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή, διαφορετική για τις σοβαρότερες «μέσες ωτίτιδες» που εκδηλώνονται τώρα το χειμώνα από εκείνη που συνιστάται για τις «εξωτερικές ωτίτιδες» του καλοκαιριού.

Κάτι βουίζει επίμονα στα αυτιά σας; Νιώθετε ότι μέσα «έχουν μπει τζιτζίκια»; Ακούτε σφυρίγματα, θροΐσματα και διάφορους άλλους ήχους, ενώ δεν δέχεστε κανένα ακουστικό ερέθισμα; Αναρωτιέστε αν φταίει η μουσική που ακούτε στη διαπασών ή το κινητό σας; Φοβάστε ότι μπορεί να κουφαθείτε;

Αν ακούτε θορύβους που μοιάζουν συνήθως με συριγμούς, σφυρίγματα, θροΐσματα, και τους ακούτε μόνο εσείς και κανείς άλλος, δεν πρόκειται δηλαδή για εξωτερικούς ήχους, τότε υποφέρετε από «εμβοές», όπως λέγονται επιστημονικά. Το βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, γι' αυτό μην πανικοβάλλεστε. Οι εμβοές δεν προκαλούν ούτε κώφωση, ούτε θάνατο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οφείλονται σε κάτι σοβαρό.

Μπορεί ένα φάρμακο να προκαλέσει απώλεια της όσφρησης; Μήπως φταίνε οι αλλεργίες που δεν μυρίζετε καλά τελευταία; Γνωρίζετε ότι η μειωμένη όσφρηση ορισμένες φορές είναι ένδειξη κάποιων παθήσεων; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτή την πολύτιμη αίσθηση.

Κάθε χειμώνα, όπως μας διαβεβαιώνουν οι γιατροί, παρατηρείται έξαρση της ιγμορίτιδας. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι τη συγκεκριμένη εποχή στις ΗΠΑ περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτονται τα ιατρεία για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας και σε ένα ποσοστό 85-98% τα συμπτώματά τους αντιμετωπίζονται με αντιβίωση. Αντίστοιχα στοιχεία για τη χώρα μας δεν υπάρχουν, ωστόσο οι περισσότεροι έλληνες ωτορινολαρυγγολόγοι χορηγούν εξαρχής αντιβίωση. Όμως, στην πραγματικότητα τέτοιες λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται πάντοτε αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών αλλά και των τοπικών αποσυμφορητικών σπρέι στην ιγμορίτιδα αμφισβητεί επίσης πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Ο ηθοποιός Michael Douglas ισχυρίστηκε ότι ο καρκίνος του φάρυγγα με τον οποίο διαγνώστηκε πριν τρία χρόνια οφείλεται στο στοματικό sex και συγκεκριμένα στον ιό HPV που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει ότι ο ιός HPV- γνωστός για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες - μέσω της στοματικής επαφής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στοματοφάρυγγα κυρίως στους άνδρες περισσότερο από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Έρευνα ειδικών του ΤΖΟΝ ΧΟΠΚΙΝΣ έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν περισσότερες από 6 συντρόφους διέτρεχαν 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια ακόμα και μέσω της στοματικής ερωτικής επαφής. Μάλιστα όσοι είχαν ήδη μολυνθεί στη περιοχή της στοματικής κοιλότητας από τον ιό είχαν 32 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Αν βγάλατε τις αμυγδαλές σας, ίσως πάρετε κιλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Ωτορινολαρυγγολογίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική σχέση περιττού βάρους και αφαίρεσης των αμυγδαλών. Μετά την αφαίρεση των τελευταίων, το βάρος των χειρουργημένων κατά μέσο όρο αυξάνεται κατά 7%. Δεν είναι μάλιστα σαφές αν το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται ή όχι, γιατί οι ερευνητές είχαν μετρήσεις κυρίως για τους πρώτους μήνες έως ένα χρόνο μετά την αμυγδαλεκτομή. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η αμυγδαλεκτομή μας προδιαθέτει σε πάχος εφ' όρου ζωής ή όχι.

Η επιλεκτική ακοή είναι υπαρκτή σε άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Hearing Journal».

Επιστήμονες κατήρτισαν ζεύγη λέξεων οι οποίες από κοινωνικής πλευράς θεωρούνται ως πιο σχετικές για τους άντρες (όπως μπύρα και ποδόσφαιρο) ή πιο σχετικές για τις γυναίκες (όπως σοκολάτα και ψώνια), και τις συνδύασαν σε έναν ενιαίο κατάλογο.

Μπορεί το κρύωμα που σας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες να χαλάσει το ταξίδι που σχεδιάζετε εδώ και μήνες; Για να αποφύγετε τα απρόοπτα, διαβάστε τα όσα ακολουθούν!

Βρίσκεστε στα 30.000 πόδια και κατευθύνεστε στον αγαπημένο σας προορισμό. Καθώς η ώρα περνά, το μυαλό σας κατακλύζουν δεκάδες σκέψεις για τα εστιατόρια που θα πάτε, τις παραστάσεις που θα δείτε, τα μουσεία που θα επισκεφτείτε, τα ψώνια που θα κάνετε. Παρά την πρώτη θέση, τα ωραία γεύματα, τις ταινίες στο DVD Player, εσείς δεν νιώθετε άνετα. Τα αυτιά σας πονούν συνέχεια και τα πόδια σας δείχνουν πρησμένα. Τι θα κάνετε;

Το κόκκινο είναι το χρώμα του κινδύνου, εκείνο που ξυπνάει την ανησυχία και τον φόβο. Ακόμη και λίγες σταγόνες αίμα αρκούν για να μας αναστατώσουν, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται εκεί που δεν τις περιμένουμε.

το αίμα είναι ένας υγρός ιστός σε διαρκή κίνηση. Τα 5-6 λίτρα αίματος που έχει ο οργανισμός ενός ενηλίκου κυκλοφορούν αδιάκοπα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία (φλέβες, αρτηρίες, τριχοειδή αγγεία) μεταφέροντας οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος και παίρνοντας από αυτά προς αποβολή διοξείδιο του άνθρακα και άλλα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Όλες αυτές οι λειτουργίες επιτελούνται «κεκλεισμένων των θυρών» μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Εμείς δεν... βλέπουμε ούτε μία σταγόνα αίμα. Γι' αυτό και ανησυχούμε αφάνταστα εάν δούμε έστω και μια μικρή αιμορραγία από εκεί που δεν την περιμένουμε, όπως π.χ. στη μύτη, στα ούλα ή στα ούρα. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να σημαίνει ο «κόκκινος συναγερμός» και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού , της κεφαλής και τραχήλου για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο Ω.Ρ.Λ και οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν μέσα από το οπλοστάσιο της φύσης.
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ - ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ - ΒΗΧΑΣ - ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ - ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ - ΩΤΙΤΙΔΑ - ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ - ΒΡΑΧΝΑΔΑ - ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ - ΑΦΘΕΣ - ΜΥΚΗΤΕΣ - ΠΥΡΕΤΟΣ - ΡΙΝΙΤΙΔΑ - ΙΛΙΓΓΟΣ - ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΟΡΕΞΙΑ. Είναι παθήσεις και συμπτώματα τα οποία στην αρχική φάση τους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φυσικά μέσα. Tα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, καθώς για τη χορήγηση οποιασδήποτε θεραπείας ο ειδικός που θα επισκεφτείτε θα χρειαστεί πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε περίπτωση, βέβαια, που το πρόβλημα είναι έντονο και τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό.

Σελίδα 1 από 4

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωνσταντίνος Ι. Δασκολιάς.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ιδιωτικό Ιατρείο
Σαρανταπόρου 59 – Περιστέρι.

  • Τηλέφωνο: 210-5731641
  • Κινητό: 6945 548103

Επικοινωνία - Χάρτης

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ - ΑΠΝΟΙΑΣ

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο του τεστ αξιολόγησης ροχαλητού και υπνικής άπνοιας για να λάβετε δωρεάν στο email σας την πιθανή διάγνωση.

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιατρικά Θέματα Άρθρα